Pelletkachels
Types pelletkachels
Pelletkachels bestaan in verschillende varianten en hebben altijd een hoge warmteopbrengst.
Pelletkachels met gedwongen ventilatie
De meeste pelletkachels hebben een warmtewisselaar met gedwongen luchtcirculatie. Ze combineren de gezelligheid van een houtkachel met modern comfort en een hoog thermisch rendement (afstandsbediening, programmasturing, weinig onderhoud...). De laatste generatie pelletkachels heeft ook de mogelijkheid om de ruimteventilator uit te schakelen zodat u van de gezelligheid kan genieten in alle rust.
Pelletkachels met natuurlijke convectie of straling
Pelletkachels van de Oostenrijkse merken Rika en Austroflamm werken zonder convectieventilator (geluidsarm). De warmteafgifte gebeurt op een natuurlijke wijze zoals bij een houtkachel. De warmtewisselaar lijkt op een radiator in gietijzer die de omgevingslucht verwarmt.
CV-pelletkachels
CV-pelletkachels zijn automatische pelletkachels met een water-warmtewisselaar. Deze hydraulische pelletkachels hebben een ingebouwde circulatiepomp en worden soms gecombineerd met een buffervat (een soort grote warmwaterboiler).
Dergelijke kachels geven hun warmte vooral af via gewone radiatoren en kunnen dus meerdere ruimtes verwarmen.
Een hydraulische pelletkachel heeft een zeer hoog rendement tot 95% en is een goed alternatief voor vervanging van een klassieke CV-ketel.
Een schoorsteen voor een pelletkachel?
Een pelletkachel is het meest CO-veilige verwarmingstoestel onder de kachels die gebruik maken van een vaste brandstof, maar wel op voorwaarde dat de pelletkachel correct geïnstalleerd is.
Voor uw veiligheid en om technische redenen is een schoorsteen met een minimale natuurlijke trek zeker nodig bij de installatie van een pelletketel of pelletkachel. Een pelletkachel zonder schoorsteen of met een slechte schoorsteen kan in ideale omstandigheden wel werken, maar zorgt vroeg of laat voor problemen zoals roetaanslag op muren, een laag rendement, een sterk verminderde levensduur en terugslag van rookgassen. Bovendien is er dan een klein risico op CO-vergiftiging bij een slecht geïnstalleerde kachel. (Elk jaar sterven in België ongeveer 100 personen n.a.v. een CO-vergiftiging en worden er bijna
2 000 personen opgenomen in een ziekenhuis na een CO-vergiftiging. Dit als gevolg van slechte geïnstalleerde kachels en boilers (alle brandstoffen samen). De toestellen zelf zijn bijna nooit de oorzaak. Het moet wel gezegd zijn dat de nieuwe generaties pelletkachels supergoed beveiligd zijn tegen dergelijke risico's.
De diameter van de rookgasafvoer is relatief klein (80mm of 100mm, uitzonderlijk dia 130mm). De verticale schoorsteendiameter die Eco Friendly meestal toepast is 100mm bij nieuwe, dubbelwandige inox rookgaskanalen. Minder goede, bestaande schoorstenen krijgen best een schoorsteenvoering in dubbelgelaagde inoxflexibel of inoxbuis van dia 100mm of 125mm. Dit maakt het reinigen van het rookgaskanaal ook eenvoudiger, en de kans op een schoorsteenbrand is bijna 0. Een goede raad: Laat je kachel niet steeds op een lage stand branden, maar brand regelmatig eens op een hoog vermogen. Dit is goed voor je pelletkachel en voor je rookgaskanaal.